Lelaki terbukti lebih pelupa


Los Angeles: Satu kajian akhirnya, membuktikan bahawa lelaki lebih pelupa berbanding wanita. 


Kajian yang disiarkan dalam jurnal Pusat Bio-Perubatan Psikologi, (BMC Psychology) mendedahkan hasil kaji selidik terhadap 48,000 responden. Mereka ditanya sembilan soalan mengenai memori, termasuk sama ada mereka boleh ingat semula apa yang pernah dilakukan setahun lalu dan sama ada mereka ingat butiran dalam sesuatu perbualan. 


Terbukti lapan daripada sembilan soalan ditanya menunjukkan lelaki berdepan kesukaran untuk mengingat semula. 

Kedua-dua jantina menghadapi masalah dengan subjek yang sama khususnya nama dan tarikh. Kajian turut mendapati, bagi kedua-dua jantina pendidikan tinggi ada hubung kait dengan memori yang lebih baik dan tekanan serta keresahan membawa kepada sifat pelupa. 


Usia bukan faktor pelupa 

Satu lagi penemuan menarik menunjukkan usia bukanlah faktor yang memainkan peranan utama untuk menjadi pelupa seperti yang disangka. Kajian mendapati wanita berusia antara 30 hingga 50 tahun mengalami tahap lupa yang sama. 
“Mengejutkan apabila lelaki lebih banyak lupa berbanding wanita. Ia tidak pernah didokumenkan sebelum ini. Agak mengejutkan juga kerana lelaki berusia 30 dan 60 tahun mengalami tahap lupa yang sama. Ternyata keputusan ini tidak kabur,” kata Profesor Jostein Holmen dari Universiti Sains dan Teknologi Norway (NTNU). - AGENSI


No comments:

Post a Comment